.
A CSEND MÁSIK OLDALA
.

.
Biegelbauer Pál
.
GYÓGYÍTÓ ILLATOK
 
Az illóolajokról általában

"Mibenlétük: az illóolaj egyes növényekből különböző eljárásokkal előállított, jellegzetes illatú és ízű, szobahőmérsékleten - ellentétben a zsíros olajokkal - maradék nélkül elillanó folyadék. A több, mint százezer növényfajta közül mindössze másfélezerből készítenek illóolajat. Az alsóbbrendű növények közül csak a páfrány tartalmaz illóolajat. A magasabbrendű, virágos növények közül különösen gazdagok illóolajban az ajakosvirágúak, az ernyősvirágzatúak, a fészkesvirágzatúak, a keresztesvirágúak, a rutafélék családjába tartozó növények.

Az illóolajok a növényi szervezet működésének melléktermékei, amelyek a növény legkülönbözőbb részeiben halmozódnak fel. Így a gyökérben, a fás részekben, a kéregben, az ágcsúcsokban, a levelekben, a virágokban, az éretlen és érett termésben, a magokban stb. Az illóolajokat a növény fajtaspecifikusan a keletkezés helyén, vagy annak közelében raktározza el. Ez lehet a sejt protoplazmájában - erősen fénytörő cseppek formájában, a szövetközi járatokban, az erre a célra szolgáló illóolajtartó üregekben, mirigyszőrökben, mirigypikkelyekben.

Ugyanannak a növénynek a különböző részeiben található illóolajok azonban mind fizikai, mind vegyi tulajdonságaikat (és hatásukat) tekintve jelentősen eltérnek egymástól (például a narancsfa virágának, leveleinek és termése héjának illóolaja). E minőségüket és összetételüket lényegesen befolyásolja a talaj, az éghajlat, a növény életkora, a szedés ideje. Ezért lehetséges az, hogy ugyanaz az illóolajféleség más és más minőségű, még azonos gondosságú feldolgozás esetén is.

Az illóolajok nem egységes anyagok, hanem számos ismert (terpének, sesquiterpének, aldehidek, alkoholok, észterek, ketonok, laktonok, oxidok stb.) és még részben ismeretlen vegyületek elegyei. Kémiai összetevőik száma ötven és ötszáz között mozog. A zsíros olajokhoz csak állagukban hasonlóak, kémiai összetételük teljesen más. Tőlük legkönnyebben a legjellemzőbb tulajdonságuk révén különböztethetjük meg őket. Az illóolajok ugyanis magas forráspontjuk ellenére szobahőmérsékleten is állandóan párolognak, és ha szövetre, vagy papírra cseppentjük őket, maradéktalanul elillannak, míg a zsíros olajok foltot hagynak.

Ez az úgynevezett 'foltpróba' egyben a laikus számára - laboratórium híján - az egyetlen 'minőségellenőrzési' lehetőség is. Illatuk rendkívül intenzív. Laboratóriumi kísérletek bizonyítják, hogy milliós nagyságrendű hígításban is érezhetők. Például a borsmenta illóolaja szagpróba során másfél milliószoros hígításban, ízpróba során négymilliószoros hígításban is egyértelműen felismerhető és megkülönböztethető."

.
A lap tetejére
.
Gyógyító illatok
.
Hátralapozás 31 Előrelapozás
.
Pali munkáiból
.
Honlaptérkép
.
Vissza
_